perjantai 3. lokakuuta 2014

Uranaisen unelma?

BMW Z4 sDrive23i A testattu lokakuussa 2014.

Onko Z4 todellinen urheiluauto vaiko vain tyttöjen vauhdikas pikkusportti?


Toisen polven BMW Z4 esiteltiin Detroitin autonäyttelyssä alkuvuodesta 2009. Ykköspolven särmikäs ja dramaattinen ”Bangle-look” vaihtui hillitympään, pääosin naisten suunnittelemaan kuosiin. Jos ensimmäinen sukupolvi oli monien mielestä liiankin dramaattinen, uutuutta pidettiin taas ehkä liian tylsänä ja mitäänsanomattomana. Joka tapauksessa uudessa Z4:ssa on paljon piirteitä ja linjoja, jotka on myöhemmin kopioitu suoraan 3- ja 5-sarjan autoihin.

Toinen asia, mitä roadster-fanit kauhistelivat, oli rättikaton muuttuminen peltiseksi. Voisi kysyä, että pitääkö kaikkien aina matkia Mersua, mutta kyllähän tässä ratkaisussa hyvätkin puolensa on. Nyt Z4 on aidosti ympärivuotinen auto, jota moni kaupunkilainen sinkkumies tai –nainen pystyy käyttämään ainoana autonaan. Mutta onhan se aito roadster-fiilis menetetty, jos siinä ei ole synkkää ja ahdasta ohjaamoa ja lerpattavaa kangasta.

Onneksi takatila syö peltikaton kokonaisuudessaan tyylikkäästi ja niin, että sitä ensinäkemältä voisi avonaisena luulla rättikattoiseksi. Pikku Bemari on muotoiltu leveästi ja sen verran taitavasti, ettei perä tunnu millään tavalla liian paksulta. Takaosa muistuttaa jonkin verran edellistä 6-sarjaa. Katon ollessa ylhäällä muotojen pyöreys korostuu, mutta rumaksi sitä ei voi mielestäni haukkua mistään kulmasta.

Alkuun moottoreina oli vanhan kunnon BMW-tyyliin vain ja ainoastaan rivikuutosia. Nimet sen sijaan olivat hassuja. Pienempi versio, joka koeajettu yksilökin on, tottelee tunnusta sDrive23i. Siinä ei olekaan nimensä mukaista konetta, vaan 2,5-litrainen. Miksi näin? En tiedä, enkä ymmärrä... Kaksi isompaa olivat kolmelitraisia, joko tuplaturbolla tai ilman. Sekä manuaaliin että automaattiin kuului kuusi vaihdetta.


Vuotta myöhemmin kireimmäksi versioksi tuli sDrive35iS. Siinä 35i:n kuutosta viriteltiin hieman ja teho nousi 306:sta 340 hevosvoimaan. Siihen ainoa vaihteisto on 7-pykäläinen kaksoiskytkinlaatikko. Varsinaista M-versiota ei toisen polven Z4:än taida tulla ollenkaan, mutta M-paketin näyttävämmillä puskureilla ja kireämmällä alustalla voi ruksata lisävarustelistalta. Vuonna 2011 muotivirtaukset hukuttivat Bemarinkin roadsterin, ja vapaastihengittävät kuutoset korvattiin turbonelosilla start-stop-järjestelmineen...

Taitaa se olla...


Yhdysvallat on Z4:n päämarkkina-alue ja sen huomaa monesta asiasta. Enää näitä ei sentään valmisteta siellä, toisin kuin edeltävää polvea. Sisällä on siis reilusti tilaa joka suuntaan ja istuimen säätövarat ovat yllättävän isot. Penkin saa aivan matalan auton lattiaan kiinni ja pään ja katon väliin jää silloin hyvin rakoa. Näkyvyys onkin sitten melko onneton, sillä istuimet ovat lähes taka-akselissa kiinni ja pitkää ja aaltoilevaa konepeltiä riittää tuulilasin edessä melkoisesti. Vaikka Z4 on ulkomitoiltaan suhteellisen pieni, ajossa tuntee ohjaavansa selvästi suurempaa autoa.

Mutta kun etäisyydet oppii suurin piirtein hahmottamaan, huomaa olevansa jo melko hyvin kotiutunut Bemarin rattiin. Ajettavuus on helppo, ja automaatti toimii hienosti. Alkuvuosien Z4-malleissa vaihdekeppi on vieläpä sitä vanhaa hyvää mallia, eikä niitä hankalia BMW:n joystickeja, jotka palautuvat aina keskikohtaansa. Mutta sitä kuuluisaa Bemarin logiikkaa löytyy jo käsivaihteista: ratin takana olevat siivekkeet eivät toimikaan pelikonsolityyliin. Isomman pykälän saa vetämällä vipua itseään kohti, siis kumpaa tahansa! Pienempää saa silmään, kun törkkäisee siivekettä peukalolla eteenpäin. Samalla logiikalla toimii myös kepin vaihteenvaihto, eikä siis toisin päin kuten esimerkiksi Audeissa...

Muuten vaihteistoa voi hyvillä mielin pitää käsikäytöllä. Kuusipykäläinen automaatti toimii nimittäin todella sulavasti ja nopeasti. Kaupunkikruisailussa D riittää hyvin, mutta mutkapätkillä ja aktiivisessa ajossa manuaali toimii mielestäni jopa paremmin kuin S. Silloin kierrokset voi pitää halutulla tasolla ja painaa vain kaasua pohjaan. Toki jos on ihan väärä pykälä ja laittaa lapun lattiaan, niin manuaali-moodissakin automaatio puuttuu kuljettajan virheisiin ja iskee oikean pykälän väkisin sisään. S-asennossa kierrokset pysyvät korkeammalla ja yhtä pykälää pienempänä kuin D-kohdassa, mutta nopeassa mutka-ajossa vaihdot harvoin osuvat sellaiseen kohtaan mihin itse haluaisi.

Z4:ssa on myös kolmekohtainen ajosäädin, jolla voi ainakin jämäköittää jousitusta ja parantaa kaasuvastetta. Kun Comfort vaihdetaan Sportille, takapuoli tuntee selvästi kuinka perä laskee noin puoli senttiä. Silloin meno tukevoituu entistestään ja mutkia halajaa aina vain lisää. Sport+ sopii lähinnä rata-ajoon, sillä se poistaa vielä luistoneston pelistä. Jos haluaa piirtää donitseja, edellisten nappien etupuolelta löytyy kytkin, jota pitkään painamalla koko ajonvakautus sammuu.

Kapeilla mutkateillä tätä ei kuitenkaan kannata tehdä. Sillä Z4 kulkee joka mutkan läpi sellaisella vauhdilla, että välillä hirvittää! Silti ei taideta edes olla vielä auton äärirajoilla. Nopeuden saa nostettua liian helposti lukemiin, joista kannattaisi vaieta. Pito on valtava, mutta kun se menetetään, pienen mutta painavan auton luistot voivat olla pitkiä ja äkkinäisiä. Ajotuntuma ei ole aivan niin välitön ja loistava kuin se joissain askeettisimmissa kaksipaikkaisissa on. Mutta kun katto on auki, ja sopivilla suorilla painelee kaasua pohjaan, voi kuunnella rivikuutosen laulua ja meno on parhaimmillaan.

Tässä yksilössä on isot 255/35 R 18 –kokoiset renkaat, ja täytyy tunnustaa, etten ole aiemmin ajanut autoa, joka näin pahasti velmuilee urissa ja epätasaisuuksissa. Joskus tuntuu, että kulumisurat heittävät Bemaria jompaan kumpaan suuntaan jopa vaarallisen tuntuisesti. Muuten jousitus hoitelee kuopat jämäkästi, mutta siedettävän nätisti.

Koeajettu Z4 sDrive23i ei ole mikään tykki, mutta 204 hevosvoimaa riittää lähes joka tilanteeseen hyvin. Ainoastaan isoilla vaihteilla ja matalilla kierroksilla vääntö tahtoo loppua kesken. Nopea laatikko kuitenkin takaa, ettei tehon puutteen takia tarvitse ohituksia keskeyttää. Soundit eivät koskaan ole päällekäyviä, mutta täyskaasulla kiihdytettäessä bemarimainen laulu on upeaa kuultavaa.

Moottoriteillä voisi helposti pitää kakkosella alkavaa nopeutta, jos laki sallisi. Melua on selvästi, paljon enemmän kuin umpiautoissa. Kun penkki viistää maata ja Z4 tuntuu leveämmältä kuin onkaan, rekkoja ohitettaessa saattaa alkaa ahdistaa ja kaista tuntuu yhtäkkiä valtavan kapealta. Mutta nämähän ovat vain aidon urheiluauton ominaisuuksia, joihon olisi parempi totutella!

On se!


Täytyy myöntää, että vaikutelma ennen koeajoa BMW Z4:sta oli, että se on lähinnä tyttöjen auto, ja aktiivisemmat kuskit katsovat aivan jonnekin muualle. Mutta koeajo osoitti taas, että Baijerissa osataan tehdä valtavan hienoja autoja, joilla tosimiehetkin haluavat ajaa. Z4:n alusta sallii valtavat nopeudet ja suoran kuutosen teho riittää leikittelyyn ja murinat pikkupoikamaiseen fiilistelyyn. Eli urheiluauton arvonimi on ansaittu!

Jos olisin tällaista ostamassa, niin valintani osuisi ehdottomasti alkuvuosien kuusisylinterisiin malleihin. Uudemmat turboneloset näyttävät ainakin paperilla parempia kiihtyvyys- ja kulutuslukemia, mutta kuutonen vaan kuulostaa niin paljon paremmalta. Sen lisäksi uusissa malleissa on kaiken maailman hi-tech-varusteita, kuten KERSiä, joita ilmankin pärjää. Mielestäni roadsterin kuuluu olla niukasti varusteltu, ajamisen nautintoon keskittyvä laite ilman ylimääräisiä härpäkkeitä...
 
© Caradise 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti