keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Takapyörätkin työntää!

Audi TT 1.8T quattro 180 Coupé testattu maaliskuussa 2019.

TT quattro on yksi houkuttelevimmista nelivedoista!


Vaikka Volvo C70 on palvellut nöyrästi ja luotettavasti koko pitkän talven, Audi TT:n ensimmäinen polvi ei ole kokonaan poistunut mielestä. Villin ja erottuvan ulkonäön lisäksi mallilla on toinenkin kilpailuetu: TT on saatavilla nelivetoisena quattro-mallina suhteellisen houkuttelevaan hintaan. Edullisuus aiheuttaa tietysti omat epäilyksensä, mahtaako monimutkaisempi tekniikka kestää niin hyvin. Halusin siis päästä kokeilemaan Audi TT:tä myös quattro-versiona!

Audi TT:n tekniikka perustuu pitkälti etuvetoisiin Volkswagen Golfiin ja Audi A3:en. Näihin autoihin esiteltiin ruotsalaisen Haldexin suunnittelema nelivetojärjestelmä. Haldex tarkoittaa käytännössä taka-akselin ja kardaanin väliin sijoitettua monilevykytkintä, joka ohjaa voimaa takapyörille. Normaalitilanteissa Audi TT quattro vetää pääosin etupyörillään suhteessa 90:10. Anturit seuraavat jatkuvasti pyörimisnopeutta etu- ja taka-akselin välillä, ja tilanteen muuttuessa elektroniikka käskee hydraulipumpun lisäämään öljyä monilevykytkimeen. Näin takapyörätkin alkavat vetämään yhtä suurella voimalla etupyörien kanssa. Parhaimmillaan vetosuhde on siis 50:50 etu- ja taka-akselin kesken. Eli heti kun etupyörät sutivat, takapyörät tulevat apuun sekunnin kymmenyksissä!

Valitettavasti systeemi ei ole aivan ongelmaton. Moni tähän ikään ehtinyt quattro-järjestelmä on jo hajonnut. Pumppu ei kestä ikuisuuksia, ja elektroninen ohjausyksikkökin saattaa seota. Varsinkin halpaan hintaan myytyjen quattrojen suhteen kannattaa olla skeptinen. Nelivedon toimintaa kannattaa käydä testaamassa liukkaammalla pinnalla.

Itse kävin koeajamassa 180-hevosvoimaista TT quattroa Hyvinkään Rinta-Joupilla. Myytävä yksilö on hinnaltaan varsin korkea, mutta syy selittyy sillä, että autoliike joutui huoltamaan ja korjaamaan Audia parilla tonnilla. Pelkästään viallisen Haldex-nelivedon korjaaminen maksoi 1300 €. Sain siis ainakin hyvän tuntuman siitä, miten nelivedon pitäisi käyttäytyä!

Sinänsä Audi TT tuli tutuksi jo viime elokuussa, ja se todettiin varsin päteväksi laitteeksi jo perusmallina! Kävin myös helmikuussa kokeilemassa toista etuvetoista TT-Audia, joka vahvisti käsitykset. Tämä musta TT quattro tosin sammui heti ensimmäisessä liikkeellelähdössä, sillä kytkin nappasi kiinni odotettua aiemmin. Onneksi juuri boosterilla käynnistetty auto ei hyytynyt uudestaan…

Päätin suunnata lyhyen lenkkini Sveitsin hiihtomaisemiin, ehkä lähistöltä löytyisi vielä lumisia parkkipaikkoja, missä selviää quattron toiminta. Hyvinkää osaa olla sokkeloinen paikka, eikä täyttömäki löytynyt kovin helposti. Ensimmäiset kokeet tehtiin siis jäisellä sivukadulla, jossa liikkeellelähtö paikaltaan ylämäkeen ei tuottanut ongelmia. Takapyörät tulivat selvästi hätiin, ja luistoneston merkkivalo vilkkui iloisesti mittaristossa.

Pian se Sveitsikin löytyi ja laajat alueet lähes tyhjää parkkipaikkaa. Kojetaulun pyöreä ESP-nappi on kätevästi esillä, joten houkutus kytkeä avustavat järjestelmät pois päältä on ylivoimainen. Sitten vain hanaa ja rattia kääntämään! TT on luonteeltaan etuvetoisen puskeva, mutta aika helposti perän saa sladiin. Hyvinhän näyttäisi quattro tottelevan, eikä viivettä etupyörien luistosta takapyörien tarttumiseen juuri käytännössä huomaa!

Nelivedolla leikkiessä täytyy tietysti olla tarkkana: Vauhti kiihtyy liukkaalla huomattavasti nopeammin kuin takavedolla, joten tottumaton saattaa viedä autoa liian kovaa, eikä jarrut ehdi välttämättä pysäyttää autoa uhkaavissa tilanteissa. Mutta kun tilaa on tarpeeksi, voi quattrolla pitää kunnolla hauskaa talvisäässä! Näin vähintään tuhannen euron hintaero etuvetoiseen nähden alkaa saamaan katetta.

Asfaltilla eroa ei ole enää juurikaan. Molemmille versioille ilmoitetaan sama kiihtyvyyslukema nollasta sataan: noin 7,5 sekuntia. Quattro voittaa etuvetoisen pidon määrässä, mutta joutuu samalla kantamaan jopa sata kiloa suuremman kuorman! Ketteryydessä en huomannut eroa, Audi TT on joka tapauksessa sporttinen ja jämäkkä. Tosin ohjauksen tarkkuus ei vedä vertoja esimerkiksi Mazda MX-5:lle. Mielestäni 180-hevosvoimainen TT tuntuu kivan ripeältä, mitä nyt turbon potkua saa välillä odottaa.

Halusin kokeilla myös tehokkaampia versioita, mutta 225-hevosvoimaiset ovat myynnissä kovin kaukana kotikonnuilta. Ne harvat V6-mallit, jotka Suomessa tulevat myyntiin, tuntuvat käyvän kaupaksi juuri ennen kuin pääsen paikan päälle niitä katsomaan…

TT on jo lähtötasoltaan kattavasti varusteltu. Nahkapenkit löytyvät melkein kaikista. Myös automaatti-ilmastointi on vakiovaruste. Monessa yksilössä on myös vakionopeudensäädin ja ajotietokone. Tosin mittariston tyyppivika on kadonneet pikselit, jotka eivät ajamiseen vaikuta, mutta ärsyttävät silti.

Suurin osa TT-Audeista on manuaalivaihteisia. 180-hevosvoimaisissa on pärjättävä viidellä vaihteella. Jostain kumman syystä koeajetussa yksilössä on kuusivaihteinen laatikko. En edes kiinnittänyt huomiota asiaan ajon aikana, noteerasin vain vaihdekepin nupin olevan vähän vinossa. Liekö vaihteisto vaihdettu jälkikäteen tuoreempaan?

225-hevosvoimaisia on paljon enemmän myynnissä kuin tehottomampia nelivetoja, joten niiden hintaluokka on suurin piirtein sama. Nelivetoisen TT:n saa siis halvimmillaan noin viidellä tonnilla. Tehomallissa on aina kuusivaihteinen vaihteisto, sekä kaksi pakoputkenpäätä takapuskurissa. Xenon-valoisen version tunnistaa esiin työntyvistä pesureista puskurissa.

250-hevosvoimainen V6-malli tulee yleensä DSG-kaksoiskytkinvaihteistolla. Moottorin sylinterien välinen kulma on vain 15 astetta, jotta se mahtuisi muutenkin tiukkaan moottoritilaan. Saksasta voisi löytää saman jopa 6-vaihteisella manuaalilla. DSG on silti kehuttu vaihteisto, joskin vikaherkkä. Siinä vaihteita voi vaihtaa ratin takaa löytyvistä vivuista. V6-version tunnistaa helpoimmin kahdesta ekstra-aukosta etupuskurin alakulmissa.

Kaikkein harvinaisin ja halutuin on vielä TT Sport Quattro, jossa 1,8-litrainen turbomoottori on viritetty 240-hevosvoimaiseksi. Näitä on valmistettu ensimmäisen polven viimeisinä vuosina vain muutamia satoja, ja niiden hinnat eivät ole oikein koskaan pudonneet Saksassa alle 20 000 euron. Sport Quattro on varusteltu kisahenkeen kuppipenkein ja ilman takaistuimia. Jos mustakattoinen TT sattuu vastaan, kannattaa ehdottomasti tutkia näkyä tarkemmin!

Muutenkin hinnat tuntuvat olevan muualla maailmassa yllättäen korkeampia kuin Suomessa. Ehkä huonokuntoisimmat autot on myyty köyhään Pohjolaan, kun Saksassa hienojen yksilöiden hinnat alkavat jo nousta. Onhan tämä tuleva klassikko jo ehtinyt täyttää 20 vuotta, mikä autoverottomassa Euroopassa on autolle kunnioitettava ikä!

No minkälainen TT kannattaisi valita? V6-mallin ollessa liian harvinainen ja kallis, itse lähtisin etsimään 225-heppaista quattroa. Tuunatut puskurit ja valot unohtaisin heti kättelyssä. Etuveto sen sijaan tuskin olisi kaupan esteenä, jos hyvä yksilö osuu eteen sopuhintaan. Valinnanvaraa riittää, sillä ensimmäisen polven Audi TT:tä on tuotu Suomeen vuosien varrella yli tuhat kappaletta!

© Caradise 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti