lauantai 31. tammikuuta 2015

Uusi Alfa Romeo 4C Spider

Alfa Romeo on tekemässä paluuta takaisin Amerikkaan 20 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäinen vaihe oli 4C Coupén myynnin aloitus, ja nyt Detroitissa esiteltiin tuotantoversio avomallista. 4C Spider nähtiin jo viime vuonna Genevessä konseptimallina. Muutoksia siihen nähden ei ole juurikaan tullut.

4C on harvinainen poikkeus nykyautojen joukossa. Se on tehty hyvin vahvasti ajajan autoksi, esimerkiksi ohjaustehostinta ei ole. Paino on pyritty pitämään kurissa hiilikuidun ja pienen koon avulla. Tosin jenkkiversio on jopa 150 kiloa euromallia raskaampi kattavampien turva- ja mukavuusvarusteiden vuoksi.

Spiderin moottori on sama kuin Coupéssa, eli 1750-kuutioinen turbonelonen. Sekin on lukema jota alfistit osaavat arvostaa. Tehoa irtoaa mukavat 240 hevosvoimaa ja 350 Nm, ja niillä eväin 4C kulkee yli 250 km/h ja kiihtyy sataseen reilussa neljässä sekunnissa!

Nykyaikaa on myös 6-vaihteinen TCT-kaksoiskytkinautomaatti, sekä DNA-ajovalitsin. DNA-kytkimellä voi valita joko dynaamisen, luonnollisen tai jokasään ajomoodin, se vaikuttaa muun muassa kaasun, vaihteiston ja luistoneston herkkyyteen. Ratamoodissa kaikki avut saa pois päältä. Launch Control tekee täyskiihdytykset vaivattomaksi toteuttaa.

© Alfa Romeo

perjantai 30. tammikuuta 2015

Uusi Ford GT

Detroitin autonäyttelyssä paljastettiin myös toinen superauto, Ford GT. Sen toinen sukupolvi taistelee samoista ostajista kuin NSX alempana. Nyt esiteltiin oikeastaan vasta tuotantoa edeltävä prototyyppi, mutta GT tuskin tulee muuttumaan radikaalisti tästä. Vuoden päästä alkava tuotanto juhlistaa samalla Ford GT40:n kolmoisvoittoa Le Mansissa 50 vuotta sitten.

Suurin uutinen on oikeastaan moottori. Amerikassa kun ollaan, voisi pitää itsestään selvänä, että keskimoottorisen superauton takalasin alta löytyy V8, mutta ei! Konehuoneessa pauhaa 3,5-litrainen EcoBoost-V6, joka on ahdettu kahdella turbolla. (Tiesiköhän Hondan väki tästä?!?) Teholukemaksi Ford ilmoittaa karkeasti yli 600 hevosvoimaa. Vaihteisto on 7-vaihteinen kaksoiskytkinautomaatti.

Muotoilussa on sopivasti irtauduttu edeltäjämallin retroilusta. Oli se edellinenkin GT upea auto, mutta nyt valmistaja hakee huippumallilleen selvästi omaa identiteettiä ja jatkuvuutta pitkälle tulevaisuuteen. Suunnittelussa on pyritty kevyempään painoon, ja GT:ssä käytetään runsaasti alumiinia ja hiilikuitua. Tarkempia mittoja Ford ei vielä kerro.

Myyntiin Ford GT tulee vasta syksyllä 2016, mutta tilauskirjat täyttyvät jo vauhdilla. Yksi tällainen on jo tilattu Suomeenkin, ja auto saapunee Shelby-hullu Mika Kosolalle jo ensi vuoden puolella.

© Ford

torstai 29. tammikuuta 2015

Uusi Honda NSX

Vihdoinkin! Tätä on odotettu jo kymmenen vuotta! Useampi lupauksia herättävä konseptimallikin ehdittiin nähdä, mutta vasta nyt Honda on saanut valmiiksi legendaarisen superautonsa toisen painoksen. Uusi Acura NSX esiteltiin Detroitin autonäyttelyssä vuoden alussa.

Uudella NSX:llä on kieltämättä valtavat saappaat täytettävänä. Vaikka ensimmäinen sukupolvi kävi kaupaksi melko kehnosti, siitä on tullut monen unelma-auto. Sen muotoilu onnistui täysin: matala ja linjakas keskimoottorinen aikansa superauto oli lähellä Ferraria niin ominaisuuksiltaan kuin hinnaltaan. Se oli ehdottomasti upein 1990-luvun 280-hevosvoimaisista japanilaisista urheiluautoista. Ja se on kaikkien aikojen upein Honda, edelleen.

Sillä uusi NSX on ladattu kaikilla moderneilla nykyauton ominaisuuksilla, mistä ainakaan itse en ole ollenkaan tyytyväinen. Ai miksi? No siinä on neliveto, siinä on 9-vaihteinen automaatti, ja tottakai se on hybridi...

Ohjaamon takaa löytyvä 3,5-litrainen V6 on tuplaturbolla ahdettu, luonnollisesti, ja kaikki sen tuottama voima välitetään takapyörille. Teholukemia ei ole vielä paljastettu, mutta 500 nurkilla varmaan pyöritään, sillä Audi R8, Lamborghini Huracán ja Ferrari 458 Italia ovat NSX:n suoria kilpailijoita. Sähköisiä apumoottoreita on kolme, takana yksi ja etupyörissä kaksi. Ajo onnistuu myös pelkästään näiden voimalla.

Onhan tämä uusikin NSX upean näköinen. Ja onhan se paljon edeltäjäänsä tehokkaampi ja nopeampi, ja muutenkin numeroiden valossa pätevämpi auto. Toivottavasti vain innostava ajettavuus ja hallittavuus löytyy tästäkin, näin ainakin valmistajan mainospuheet hehkuttavat.

Uusi NSX on suunniteltu Amerikassa ja se myös valmistetaan Ohiossa. Euroopan ensi-ilta on luvassa Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa. Toivotaan, että uusi NSX tulee myymään paremmin kuin edeltäjänsä, ehkä silloin puristit voisivat toivoa Hondalta myös ratakireää versiota pelkällä takavedolla ja manuaalivaihteistolla ilman sähkömoottoreita...

© Honda

perjantai 23. tammikuuta 2015

Get Shorty - Hyvä Pätkä

Mini 1000 Shorty testattu lokakuussa 2010.

Nyt ei kuitenkaan keskitytä leffaan, vaan näyttävään Pätkä-Miniin, joka kerää ympärilleen yleisöä paljon paremmin kuin tuplasti pidemmät kollegansa.


Mini oli klassikko jo syntyessään. Kaiken kaikkiaan alkuperäistä Miniä valmistettiin yli 5,3 miljoonaa yksilöä. Eli teoriassa jokainen suomalainen voisi ajaa Minillä. Jo perusmuodossaan Mini oli erilainen kuin muut. Siinä esiteltiin ideoita, jotka löytyvät nykyään jokaikisestä pikkuautosta. Ministä oli myös runsaasti erilaisia variaatioita: farmareita, vaneja, pick-upeja, jopa luksus-sedaneita!

Kreikkalaissyntyisen Sir Alex Issigonisin luomuksen kantava teema oli tilankäyttö. Noin kolmen metrin pituuteen tulisi mahtua neljä ihmistä ja heidän matkatavaransa. Kaikki mahdolliset mekaaniset ja tekniset osat sijoitettiin mahdollisimman tilaa säästävästi. Kaksisylinterinen moottori ei sentään kelvannut, vaan sylintereitä piti olla neljä. Ainoa mahdollisuus tälle oli poikittainen sijoitus ja etuveto. Vuonna 1959 se ei ollut ollenkaan itsestäänselvyys, päinvastoin. Minin esimerkin innoittamana kaikki muut merkit ovat kopioineet saman idean.

Nelivaihteinen vaihteisto oli rivinelosen alapuolella. Koska moottori oli niin edessä, jäähdytin heitettiin pitkittäin vasemmanpuoleiselle sivulle. Alustaan kehitettiin täysin uudenlainen jousitus kumikartioista! Neljä pientä pyörää pakotettiin kukin niin lähelle omaa nurkkaansa kuin vain mahdollista.

Oliko tarkoitusperäistä vai ei, mutta kaksi viimeksi mainittua piirrettä sai Minin menestymään. Kun pyörät olivat mahdollisimman kaukana toisistaan, ja joustoliikkeet ikään kuin pakotettiin lyhyiksi ja jämäkiksi, sai Mini erinomaiset ajo-ominaisuudet. Pian tämä huomattiin myös moottoriurheilupiireissä ja F1-luokan mestaruusautoja samaan aikaan rakentaneen John Cooperin käsiin uskottiin Minin virittäminen. Tuloksena oli lähes kolme kertaa vakiota, vajaata 40 hevosvoimaa tehokkaampi moottori, ja "lentävien suomalaisten" käsissä Minillä voitettiin lukuisia kansainvälisiä ralleja.

Minin yksinkertaisen nerokas rakenne sai aikaan monia eri versioita. Näiden joukossa oli hyvinkin omituisia vempeleitä, joista osa oli jopa tehtaan suunnittelemia ja valmistamia. Villein näistä on ehdottomasti Mini Moke. Se on katoton ja oveton muunnos, joka näyttää enemmän golf-kärryltä kuin autolta. Sitäkin valmistettiin jopa 50 000 kappaletta noin 30 vuoden ajan ensin Englannissa, sitten Australiassa ja lopulta Portugalissa.

Varsinainen avo-Mini tuli tuotantoon vasta 1990-luvulla. Tästä versiosta hyvin harva on edes tietoinen. Vuosina 1993-96 niitä valmistettiin ainoastaan noin 300 yksilöä. Tuplahinta normaaliin Miniin nähden taisi olla liikaa lama-aikana. Sittemmin kyseinen avomalli on osoittautunut hyvin arvonsa säilyttäväksi malliksi, ja ainakin yksi niistä on eksynyt Suomeenkin! Tehdasavon tunnistaa veivattavista takasivuikkunoista, joita kotikutoisista avo-Mineistä ei yleensä löydy.

Pätkämalli


Suurin osa avo-Mineistä on itse rakennettuja. Kun rakennettavaa ja rakentajia on valtavasti, myös ideoita ja toteutuksia on paljon. Eräs sympaattisimmista löytyi myynti-ilmoituksista netissä kesällä 2010. Punainen Mini, josta oli katto rälläköity irti, näytti selvästi normaalia lyhyemmältä. Tarkemmin katsottuna Minissä oli todellakin vain kaksi istuinta eikä lainkaan ovia!

Auto oli myynnissä Rekijoella Varsinais-Suomessa, Paradise Carsissa. Liikkeen tiloissa ja pihalla peltojen keskellä on runsaasti Minejä ja muita brittejä, joten mini-Mini sopii hyvin joukkoon. Pääsin tutustumaan autoon lokakuun auringonpaisteessa, käytännössä vuoden viimeisenä mahdollisena päivänä ajaa katto auki.

Mistä autosta on siis kyse? Kuvien auto on ihan oikea Mini, vaikkakin yksilön historia vähän hämärän peitossa onkin. Todennäköisesti se myytiin uutena, syyskuussa 1989, tavallisena Mini 1000 Mayfair-mallina Englannin Cornwalliin, jossa se muutettiin pian lähelle nykyistä ulkoasuaan. Tekijän, tai auton muokanneen pienen koripajan nimestä ei ole tietoa, mutta huhujen mukaan näitä olisi tehty pieni sarja, jonka ensimmäinen yksilö olisi tämä. Joka tapauksessa Mini Shortyja ovat monet tehneet omissa talleissaan, eli kahta samanlaista (tai samankokoista!) Shortya tuskin on olemassakaan.

Paradise Carsin ruumiillistuma Erik Stenström toi auton Suomeen elokuussa 2010. Sen rekisteröinti onnistui helposti, mikä ei ole ollenkaan itsestäänselvää nykyajan EU-Suomessa. Katsastusmiehen ainoat moitteet tulivat kuulemma siitä, kun joutuu hyppimään ovettoman auton laidan yli! Veroprosenttikin jäi näin pienellä ja kevyellä autolla pieneksi, alle 15 prosentin. Näin ollen autoveroakaan ei kertynyt kannettavaksi kuin muutama satanen...

Erik hoiti itse auton ohjauksen vaihtamisen  oikealta puolelta "oikealle" eli vasemmalle puolelle. Kun tieto, taito ja osat olivat valmiina, vaihtotyöhön meni ainoastaan muutama päivä. Myyntihinta nousi samalla 9 000 eurosta kymppitonniin, mutta en pitäisi sitä pahana hintana autosta, joka on näin erikoinen ja ainutlaatuinen koko Suomessa!

Ovet pois!


Pätkä-Minin yleinen rakennuskaava on seuraavanlainen: Ensin rälläköidään katto pois aina B- ja C-tolppien alareunasta saakka. Samalla hävitetään takimmaiset ikkunat. Sen jälkeen Mini sahataan poikki heti siitä kohtaa, missä vaihdekeppi ei ole enää tiellä. Takaosassa leikkauskohta on useimmiten oven takareunan kohdalla. Tätä taaempaakin sen voisi periaatteessa katkaista, mutta silloin penkeille ei käytännössä jää riittävästi tilaa. Väliin jäävä osuus otetaan pois ja sen jälkeen hitsataan etu- ja takapää toisiinsa. Seinät voidaan asentaa myös osittain limittäin tai pois leikattuja palasia voidaan käyttää korin jäykisteinä.

Tämä menettely lyhentää Miniä vajaan oven mitan verran. Kuvien auto on mitaltaan 2,4 metriä, vakio-Minin ollessa 305 senttiä, eli pituutta on lähtenyt Ministä noin 65 senttiä! Onkohan tässä autossa lyhyin suomalaisten rekisterikilpien välinen etäisyys toisistaan? Mersun valmistama Smart kun on kymmenen senttiä pidempi. Ainoastaan eräät kääpiöautot, kuten BMW:n Isetta, saattavat olla lyhyempiä. Leveyttä on normaali-Minin verran eli 145 senttiä. Auton massaksi on punnittu 620 kiloa.

Koska ovet on hitsattu umpeen, Pätkä-Minin sisään pääsee ainoastaan hyppäämällä yli laidan. "Ovien" yläreunaan on asennettu alumiinilista, joka kestää jatkuvan ylittämisen. Oikea tapa nousta sisään on tällainen: Takapuoli kylmästi rautaan kiinni, ja ensimmäinen jalka pujotetaan seinän ja ratin välistä jalkatilaan, varovasti, ettei vilkkuviiksi katkea. Sitten tuetaan molemmin käsin penkkiin ja laidan yläreunaan ja laskeudutaan nahkapenkkiin. Lopuksi tuodaan toinen jalka samaa reittiä alas. Turvavyö kaivetaan takaa "väärältä" puolelta eli oikean olkapään vierestä. Takapenkkiähän ei ole...

Rättikatto Minissä yllättäen on! Ja vieläpä fiksun oloinen! Autoon on olemassa myös muoviset sivuikkunat. Rättikaton kiinnitys hoituu nepparein, jotka ovat erittäin tiukat. Neppareita on tuulilasin kehyksessä yhdeksän kappaletta; katon pitäisi kestää Minin huippunopeus, mikä lienee jossain 120-130 km/h kohdilla. Katto ylhäällä sisäänmeno on aikamoista äheltämistä, mutta kyllä sinne pääsee kun on riittävän nokkela ja notkea. Sateella ei tule kuitenkaan hirveästi ajettua.

Kun on onnistunut taivuttelemaan itsensä ratin ja penkin väliin, huomaa yllättävän väljät oltavat, sisään mahtuu hyvin. Shortyssa istutaan aika korkealla eli näkyvyys on hyvä. Tuulilasin yläreuna on matalalla, mikä kuuluu asiaan, kun Ministä on kyse. Nahkapenkkien alkuperä ei ole tiedossa. Ovikotelot ovat melko tilavat, ja ne on siirretty takapenkkien vierestä eteen. Eli oikeastaan Pätkä-Miniä ohjataan takapenkiltä!

Takakonttikin on yllättävän tilavan oloinen, silmämääräisesti jopa isompi kuin uudessa avo-Minissä, missä takapenkit häiritsevät. Muutaman juomakorin sinne saa mahtumaan, ehkä jopa golfbagin, ellei kapeus tule vastaan. Bensatankki nimittäin lohkaisee osan kontista. Mutta esimerkiksi kamerareppu meni heittämällä sisään.

Vakio tonni


Konepellin alta löytyy siis täysin samaa tekniikkaa kuin normaali Ministäkin. Tällä kertaa se tarkoittaa 998-kuutioista rivinelosta, jota tarjottiin Miniin 1960-luvun lopusta aina 1990-luvun alkuun saakka. '89-mallisessa virityksessä tehoa pitäisi olla tiukat 41 hevosvoimaa ja vääntöäkin hurjat 68 Nm! Vaihteisto on harvinainen nelivaihteinen automaatti. Miniin sellaisen on saanut jo vuodesta 1968.

Varustelu on aika askeettinen. Shorty on perus-Mini, jossa ei ole juuri mitään ylimääräistä, eikä niitä tarvitakaan. Jalopuukojelauta on '89-malliseksi vanhahtavan näköinen. Siinä on kolme pyöreää mittaritaulua ja laudan keskellä alaosassa pieni rivi kytkimiä. Niiden alla on lämmityslaitteen säädin, jonka teho jäi kuitenkin arvoitukseksi. Eiköhän sekin toimi niin kuin se Mineissä yleensä toimii. Puukehäinen ratti vaikkapa italialaisen Nardin mallistosta sopisi tyyliin kenties paremmin kuin punainen sporttiratti. Nopeusmittari näyttää maileja, mutta sisäkehällä on myös lukemat kilometreinä. Ainut pakollinen lisävaruste, jota Suomen lainsäädäntö vaatii, on takasumuvalo.

Ulkoasu on oivallettu rakentaa vastaamaan viimeisiä vanhakorisia Mini Coopereita. Konepellin sivuilla on paksut valkoiset raidat. Tuulilasin jatke, joka vähentää pyörteilyä ja pitää rätin hyvin kuosissa, on myöskin maalattu valkoiseksi. Kyljessä on ohut vauhtiraita, jonka lopussa on seppelein koristeltu Mini Cooper-logo takalokasuojan yläpuolella. Konepellistä löytyvä Mini Cooper-logo on hyvin samantyylinen kuin uudessakin Minissä. Keulalla on asiaankuuluvat lisävalot sekä rallihenkiset nahkavyöt pitämässä konepeltiä kiinni, ettei kävisi "timomäkisiä"!

Kyljissä on siistit kromiset pyöränkaaret, jotka yhdistyvät puskureiden ja ohuiden kromilistojen avulla koko auton kiertäväksi tyylikkääksi kehykseksi. 12-tuumaiset tykkivanteet viimeistelevät tasapainoisen ulkoasun. Renkaat ovat 145 milliä kapeat, ja profiili on korkeahko 70. Vaikka Mini Shortyn mittasuhteet ovat hassut, on kokonaisuus yllättävän fiksun oloinen.

Kuin lokariauto


Automaatin kulississa ei ole lainkaan parkkivaihdetta, vaan pysäköitäessä ja sammuksissa vaihde jätetään kohtaan N eli vapaa. Kun nysän kepin siirtää D:lle moottorin ollessa kylmä, jarrupoljin pitää olla syvällä, ettei auto karkaa tallin seinään tai mihinkään muuhunkaan. Ryyppy pitää kierrokset jossain kahdessa tonnissa.

Vauhdissa Mini tarjoaa tiukan tuntuman tiehen. Kaikki mitä pyörien alla tapahtuu, välittyy viiveettömästi kuljettajalle. Ohjaustehostinta ei tarvita, ratti kääntyy helposti vaikka paikallaan. Koko ajan on läsnä lokariautolla ajamisen fiilis. Ensinnäkin kevyt Shorty on helppo työntää, ja siinä tuntee samaa ilmavaa vauhdin hurmaa kuin mitä pikkupoikana koki lokariauton ratissa!

Kääntöympyrä on ennätyksellisen pieni, auto kääntyy kapealla kaistamerkittömällä maaseututiellä ympäri, eli noin 6-7 metrin tilassa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että akseliväli on vain noin puolitoista metriä. Mitäpä muuta autoon tarvitaan, kuin penkki, ratti ja polkimet ja äijä sinne sisään...

Pätkä-Mini on kaikin puolin hämmästyttävän jämäkän tuntuinen, varsinkin kun ovet on hitsattu umpeen. Se ei rätise eikä tärise, ei nitise eikä natise. Eli paljon parempi mitä osasi odottaa. Hymy on korvissa aina kun ajetaan! Kumipallojouset toimivat niin kuin pitää, Mini ei juurikaan kallistele.

Kulkupuoli ei päätä huimaa. Kun painaa kaasun pohjaan 60:n vauhdissa, niin juuri mitään muuta ei tapahdu, kuin moottori pörinä voimistuu. Mutta se ei ole oleellista. Loppusyksyllä seitsemän asteen lämmössä ei viitsi ajaa 80:ä kovempaa, sen verran kova tuiverrus ohjaamossa on. Mini on pikkuisten teiden kinneri. Mitä syheröisempi tie, sen parempi, siellä Minin edut nousevat esiin. Teholla ei ole tässä tapauksessa niin väliä, vaikka tehoahan ei tunnetusti ole koskaan liikaa...

Avo-Mini herättää sympatiaa aina, etenkin lyhyenä versiona. Huomioarvo on kymmenen kertaa parempi kuin jossain Smartissa tai Fiat 500:ssa. Eräskin paikallinen tuli ihmettelemään, ettei se nyt mopoautokaan voi olla, kun se on avoauto. Kysyvälle paljastui sen olevan naapurikylän Mini-ekspertin kesäpeli. Pätkä-Mini kerää jopa jenkkifanien huomion, kaveri tuli paikalle isolla Chevroletin pick-upilla hämmästelemään autoa! Jenkkiharrastajakin ihmettelee, voiko auto olla noin pieni. Kyllä se vaan voi!

Näin sympaattisen ja hauskan näköisen auton kanssa luulisi saavan kenen tahansa neidon hyppäämään kyytiin. Herrasmiehen pitää vain muistaa nostaa heilansa nahkaistuimelle, ettei neitosen tarvitse minihameessaan kiipeillä yli laidan...

Artikkeli julkaistu hieman muokattuna Spinnerin numerossa 2/2011.


© Caradise 2015
 

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Alpine A610

Alpinen historia huipentuu A610-malliin. Seuraajaa odotellaan yhä…


Renault-kauppias Jean Rédélé alkoi 1950-luvulla viritellä 4CV-autoja Ranskan Dieppessä. Hyvän kisamenestyksen ansiosta hän uskalsi luoda kokonaan oman mallin tukeutuen Renaultin tekniikkaan. Nimi Alpine tulikin Coupes des Alpes –kilpailusta. Ensimmäiset mallit olivat vielä melko tuntemattomia ja jäivät harvinaisiksi.

Auto, jolla Alpine loi mainetta rallipoluilla, syntyi 1960-luvun alussa. A110 oli erittäin kevyt lasikuitukorinen urheiluauto, jonka Renault-moottori oli sijoitettu taka-akselin taakse. Aluksi koneet olivat litraisia, mutta vuosikymmenen kehitystyö tuotti useita, entistä suurempia moottoreita. Lopulta pieni ja kevyt A110 osoittautui niin eteväksi, että se voitti ensimmäisen rallin maailmanmestaruuden, kun virallinen MM-sarja pyörähti käyntiin vuonna 1973.

A110:n todettiin jo silloin olevan elinkaarensa päässä. Alpine oli esitellyt sille isoveljen vuonna 1971. A310 oli sekin edelleen takamoottorinen lasikuituammus, nyt vähän isompana, mukavampana ja 2+2-paikkaisena. Ensimmäiset viisi vuotta sinniteltiin 1,6-litraisella nelosella, joka kyllä kehitti pirteät 125 hevosvoimaa. Tällä mallilla Ranskan poliisikin hätyytteli aikoinaan kaahareita. Keulan erikoisuutena oli koko auton levyinen etuvalopaneeli.

Vuonna 1976 A310 sai kunnon moottorin, kun Peugeot-Renault-Volvo –yhteistyön hedelmänä syntynyt V6 laskettiin takaikkunan alle. Sen 2,7 litrasta kutiteltiin mukavat 150 hevosvoimaa. Samalla outo keula muuttui tavanomaisemmaksi ja kaksi keskimmäistä valonheitintä hävitettiin. 1980-luvulla A310 sai vielä ajan henkeen soveltuvat levikkeet puskuriin ja kylkiin.

Oltuaan tuotannossa jopa 15 vuotta, A310 korvattiin GTA-mallilla vuonna 1985. Ulkonäkö ei muuttunut radikaalisti, mitä nyt puskurit pullistuivat edelleen, ja takavalot siirrettiin ylemmäksi. Moottoreina oli vapaastihengittävä, 2,9-litraiseksi kasvanut veekutonen, sekä tehokkaampi 2,5-litrainen V6 Turbo. Teholukemat olivat 160 ja 200. Viimeisenä tuotantovuotena esiteltiin vielä erikoismalli Le Mans. Siinä puskurit olivat taas päivittyneet, lokasuojat pullistuneet, ja etulamput eivät enää taittuneet kulman yli sivuille. Turbokoneen teho laski 185 hevosvoimaan katalysaattorin takia. Tätä erikoismallia tehtiin vain 326 kappaletta, ja se on eräänlainen siirtymävaihe GTA:n ja A610:n välillä.

A610


Genevessä 1991 esitelty A610 ei siis ollut mitenkään mullistava uutuus, vaan 20 vuoden kehitystyönä hiottu timantti. Sen huomaa vaikkapa korin monikulmaisista linjoista sekä ikkunoiden profiilista, joka ei ollut muuttunut juurikaan. Alpinet kun eivät koskaan menestyneet talouden mittareista tarkasteltuna, joten täysin uudenlaista mallia ei ollut varaa suunnitella. Toki tässäkin autossa melkein kaikki oli uutta.

Selvin tuntomerkki A610:lle on luukkuvalot. Nekin heijastavat oman aikakautensa muotivirtauksia, kuten myös puskurit, jotka edustivat evoluutionsa viimeistä vaihetta lisävaloineen. Takarenkaan eteen asetettiin ilmanottoaukot tuomaan viileää ilmaa takamoottorille. Perä ei muuttunut kovin paljon, muutoksen huomaa parhaiten kolmeraitaisista takavaloista, jotka olivat aiemmin sileät. Olemukseltaan A610 on paisunut kuin pullataikina esi-isäänsä A310:en nähden, ja painoakin pari vuosikymmentä toi jopa 600 kiloa lisää! Mutta muotoilu on onnistunut ja jos minulta kysytään, on A610 kaikkein hienoin Alpine.

Turbomoottori kasvatettiin kolmelitraiseksi, ja teholukema nousi 250:en, joka on muuten täsmälleen saman verran kuin pahimmassa kilpailijassa, eli Porsche 964:ssa. Nollasta sataan Alpine ponkaisi alle kuuden sekunnin! Takamoottorin etu on nimenomaan siinä, että kiihdytyksissä kaikki paino siirtyy vetävällä akselille. Toisaalta mutkissa lekamaisen perän kanssa saa olla tarkkana. Huippunopeus 265 km/h on edelleen kova saavutus.

Vaikka suorituskyky oli loistava, ja autolehdetkin kehuivat sen ajettavuutta, paino oli entistä enemmän mukavuudessa. Ilmastointi ja ohjaustehostin olivat vakiona. Sisustakin näytti hyvältä nahkaverhoiluineen. Tarjolla oli myös kaikenlaisia tietoteknisiä härpäkkeitä ABS-jarruista vakionopeudensäätimeen.

Toistaiseksi viimeinen Alpine saatiin valmiiksi huhtikuussa 1995, jonka jälkeen Dieppen tehtaalla ryhdyttiin valmistamaan Renaultin Sport Spideria ja muita urheilullisia malleja. Alpinen viimeistä mallia valmistettiin viitenä vuotena vain 818 kappaletta. Edeltäjämalli GTA:ta tehtiin samalla ajanjaksolla yli 6 000 kappaletta. Aikanaan esimerkiksi Suomessa A610 oli jopa halvempi kuin pahin kilpailijansa, yhtä tehokas ja yhtä nopea takamoottorinen Porsche 911. Kysymys kuuluukin, miksi ihmeessä näitä ei saatu myytyä tämän enempää?
© Caradise 2015
 

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Glas GT

Vielä 1960-luvulla Saksassa, kuten kaikissa läntisissä teollisuusmaissa oli runsaasti pieniä autonvalmistajia. Aikaa myöden yksi toisensa jälkeen on joutunut lopettamaan kokonaan toimintansa tai suuret autojätit ovat kahmaisseet ne itselleen. Glas oli yksi tällainen. Merkki tuli tunnetuksi 1950-luvulla valmistetusta kääpiöautosta, Goggomobilista, joita Dingolfingissa sijaitseva tehdas valmisti jopa satoja tuhansia. Siitä innostuneena Glas alkoi suunnitella myös joukkoa oikean kokoisia autoja. Ja 1960-luvulla jokaisella itseään kunnioittavalla autotehtaalla piti olla mallistossaan myös oma urheiluauto.

Frankfurtin autonäyttelyssä syksyllä 1963 Glas esitteli linjakkaan coupén nimeltään 1300 GT. Kuinkas ollakaan, moottorina oli kireä 1290-kuutioinen rivinelonen ja vauhdikkaista muodoista vastasi torinolainen Pietro Frua. Siro ja tyylikäs kori myös valmistettiin Italiassa ja varsinainen loppukokoonpano sitten Saksassa. Auton myynti alkoi seuraavana keväänä.

Ensimmäinen versio 1,3-litraisesta moottorista kehitti 75 hevosvoimaa. Se oli luonteeltaan kierroskone, ja edusti siihen aikaan modernia tekniikkaa kahdella Solex-kaasuttimella ja yläpuolisella nokka-akselilla. Se vei 900 kiloista Glas 1300 GT:tä parhaimmillaan 170 km/h! Vuonna 1965 moottori sai vielä kymmenen heppaa lisää...

Samana vuonna mallisto laajeni avoversiolla ja vaihtoehdoksi annettiin myös 1,7-litrainen kone. Uusi moottori kehitti tasan sata hevosvoimaa ja huippunopeuskin nousi lukemaan 186 km/h. Satasen vauhtiin Glas 1700 GT kiihtyi nyt 10,9 sekunnissa. Isompi moottori vaati konepeltiin kevyen kyhmyn, jolla sen erottaa aikaisemmista versioista.

Avomallin sai myös molemmilla moottoreilla ja se oli poikkeuksellisen tyylikäs. Kylkilinja laskee siinä loivasti kohti perää, mikä tekee auton ilmeestä matalan ja virtaviivaisen. Myös sisältä Glas viehättää etenkin kauniin mittariston ansiosta. Valitettavasti avomalli jäi todelliseksi harvinaisuudeksi. Niitä myytiin kolmena vuotena vain 363 yksilöä. Onneksi ainakin kolmasosan niistä tiedetään säilyneen tähän päivään saakka ja yksi niistä on eksynyt Suomeen asti!

Coupé-mallia ehdittiin valmistaa reilut viisi tuhatta kappaletta vuoteen 1967 saakka. Myynti ei ollut kuitenkaan taloudellisesti kannattavaa ja pitkään rahapulassa kituuttanut Hans Glas GmbH päätyi lopulta BMW:n syleilyyn. Uusi isäntä lupasi, ettei Glas-autojen tuotantoa silti lopeteta. GT-mallikin sai käsittelyn Baijerin insinööreiltä.

Näin syntyi siis BMW 1600 GT. Frua oli sitoutunut toimittamaan vielä ainakin tuhat samanlaista koria Etelä-Saksaan. Nämä saivat nyt tutut munuaiset keulaansa sekä erilaiset takavalot. Erikokoiset pyöreät valot korvattiin isommalla pyöreällä yksiköllä. Enemmän muutoksia vaati auton sisäiset uudistukset. Entisen jäykän taka-akselin sijaan uutuuteen soviteltiin BMW 1600-mallin erilliset takapyörien ripustukset. Muutenkin koko voimalinja ja 30 astetta kallistettu moottori oli lainattu GT-malliin samaisesta tuotteesta.

Eipä kauaa kulunut kun BMW päätti sitten lopettaa kokonaan vanhojen Glas-mallien valmistuksen ja 1600 GT:n tuotanto loppui jo seuraavana elokuuna 1255 auton jälkeen. Näitä arvostetaankin nyt jonkin verran Glas-malleja enemmän. 105 hevosvoimainen BMW:n kone on tehokkain vaihtoehto tähän korimalliin. Samalla sen mekaaninen huolto ja korjausmahdollisuudet ovat paremmat kuin Glas GT:n kanssa, johon uusia varaosia ei välttämättä saa enää ollenkaan.

Glas GT:n hinnat ovat nousseet tänään 30 000-50 000 euron tuntumaan ja BMW 1600 GT on vielä sitäkin kalliimpi. Kuvien punainen yksilö lieneekin ainoa Suomessa. Avoja on myynnissä todella harvoin ja niiden hinnat lähentelevät kohta kuusinumeroisia lukuja…
 
© Caradise 2015
 

maanantai 5. tammikuuta 2015

Happy New Year!

Ohhoh, vuosi on mennyt ja Caradise-blogi on edelleen pystyssä! Kiitokset siitä jokaiselle lukijalle! Päivityksiä on loppusyksyn aikana tullut vähänlaisesti, mukamas opiskeltu niin ahkeraan... Mutta joka tapauksessa ollaan jo siinä vaiheessa, että kohta päästään harjoittelemaan ihan oikeiden oppilaiden opettamista ihan oikeassa autokoulussa! Varokaa vaan kaikki hitaat hämäläiset...

Pienellä budjetilla mennään edelleen, joten kilsoja Mitsubishiin on vuoden aikana kertynyt vain reilut kymmenen tuhatta. Ja mikäpä voisi olla halvempi nelipyöräinen? Vikoja ei juuri ole havaittu, ainoastaan ilmastoinnin liitin piti korjata kesähelteillä. Kytkimen painelaakeri krohisee koko ajan, mutta ääni ei ole pahentunut, joten olen päättänyt korjata sen sitten vasta kun se hajoaa lopullisesti. Kulutuskin pysyy reilun seitsemän litran tuntumassa.

Paikallinen liikennekin sujuu ongelmitta, vaikka toisten mielestä Hämeenlinnalaiset ovat surkeita kuskeja. Välimatkat ovat pikkukaupungissa yksinkertaisesti niin lyhyitä, ettei työmatkoilla ehdi tapahtua mitään hassua. Ja aina kun piipahtaa pääkaupunkiseudulla, huomaa taas kuinka landella moni asia on paremmin!

Jotain uutta tänne blogiin on myös tullut uuden vuoden kunniaksi. Koeajot-osiosta mallinimien perästä selviää nyt jokaisen vuosimallit, ja kevään aikana on luvassa muutama eksoottisempikin koeajo arkistojen kätköistä! Sen lisäksi Tapahtumat-välilehti on täydentynyt kalenterilla, joka antaa vinkkejä autohulluille turisteille tulevalle vuodelle. Yritän muistaa pitää sen ajan tasalla!

perjantai 2. tammikuuta 2015

Chrysler 300C

1950-luvun Amerikassa kehitys oli hurjaa, visiot pilvissä ja vuosikymmenen takaiset tapahtumat kaukainen muisto vain. Keskivarakkaat perheet muuttivat joukolla esikaupunkialueiden uusiin omakotitaloihin ja ostivat autoja, paljon. Niin paljon, että suurimmilla autonvalmistajilla oli varaa suunnitella joka vuodeksi uusi malli. Kaikki autot, jotka valmiiksi saatiin, menivät myös kaupaksi.

Unelmiakin piti olla, tottakai. Yksi upeimmista oli vuonna 1957 esitelty Chrysler 300C. Itse asiassa legendaarinen kirjainsarjalainen Hemi-moottorilla syntyi jo pari vuotta aiemmin, mutta monien mielestä juuri kolmas sukupolvi oli se kaikkein mahtavin ja edistyksellisin.

Vuosi 1957 toi ensinnäkin suuria muutoksia jenkkiautojen keulan ilmeeseen. Chrysler toimi muutaman muun edelläkävijän ohella pioneerina tuodessaan tuplavalot autojensa keulaan. Seuraavana vuonna niitä piti olla ihan jokaisessa jenkkimallissa. Muutenkin 300C:n keula oli brutaalin uhmaava, mutta samalla hienostunut. Kromia ja yksityiskohtia oli vähemmän kuin malliston muissa autoissa, mutta tyyli oli kohdallaan. Harmi vain, että varsinkin takaa 300C eroaa varsin vähän halvemmista sisaristaan.

Kokonaisuudessaan 300C on todella linjakas. Keula on kallistettu voimakkaasti eteen, kylkilinja on puhdas ja suora taittuen loivasti ylöspäin valtaviksi eviksi kohti perää. Tällaiset ilmanohjaimiksi tarkoitetut siivet olivat nekin aikaansa edellä ja tästä syntyi vuosikymmenen kestänyt ilmiö, joka pyyhkäisi läpi uuden ja vanhan mantereen. Tuloksena oli kaikkein villeimpiä kuvioita, mitä autoteollisuudessa on koskaan nähty!

Poikkeuksellisen tehokas, puolipallonmuotoisin palotiloin varustettu Hemi-moottori kasvatettiin 300C:tä varten 6,4 litraan eli 392 kuutiotuumaiseksi. Tehoa 9,25:1-puristeinen ”perusmalli” tuotti mahtavat 375 hummaa. 18 autoon tilattiin todellinen kisamoottori 10:1-puristuksin, joka tuotti vielä 15 hevosvoimaa lisää! Näitä autoja myytiin vain kolmivaihteisella manuaalivaihteistolla. Muutoin vaihteistona toimi pomminvarmaksi kehuttu, mittariston vasemmalla puolella olevista napeista ohjattava kolmipykäläinen TorqueFlite-automaatti.

Torsion Aire –etujousitus oli sekin aikaansa edellä. Se antoi Chryslerille erinomaisen ajettavuuden, jota lehdistön edustajat ympäri Amerikkaa kehuivat parhaaksi ikinä! 300C oli myös ensimmäinen kirjainsarjalainen, jonka sai kangaskattoisena. Niitä myytiin 484 kappaletta, kun Hardtop-mallia valmistettiin neljä kertaa enemmän, 1918 kappaletta. Eli harvinaiseksi jäi, vaikka seuraavien polvien myynti putosi vielä tästäkin reilusti.

300D


Seuraavana vuonna esiteltiin luonnollisena jatkumona 300D. Muutokset olivat hyvin pieniä, ja ulkopuolelta niitä on hankala havaita: Takavalot ovat pienemmät, nyt ne täyttivät vain osan valtavien siipien päädyistä. Edestä mallien erottaminen on vielä vaikeampaa, tuulilasi jatkuu 58-mallissa aavistuksen korkeammalle, eikä katto laskeudu enää sen päälle. Alin kuva on nimenomaan 300D-mallista, siitä huomaa hyvin kuinka pienistä eroista puhutaan.

Moottoripuolellekin saatiin päivityksiä, sillä perusmallin teho kasvoi viisi hevosvoimaa. Varsinainen uutuus oli kuitenkin polttoaineen suihkutus, joka piti huippumallin tehon samassa kuin edellisenäkin vuonna. Se oli historian ensimmäinen Chrysler-malli, johon asennettiin tietokone polttoainetta ohjaamaan! Monimutkainen järjestelmä asennettiin vain 35 autoon ja useimmat niistä muutettiin pian takaisin kaasarikäyttöisiksi jatkuvien ongelmien vuoksi. 300D-mallia valmistettiin 618 Coupé-mallia sekä 191 avoversiota.

300E


Sakanneesta myynnistä huolimatta vielä seuraavan vuoden 300E kantoi komeaa keulaa ylpeydellä. Ainoastaan maskin ritilä muuttui punaisiksi raidoiksi. Myös etujarrujen ilmanottoaukot oli suojattu samanlaisella peitteellä. Siipien profiili pysyi samana, mutta koko takaosa uudistettiin valoja ja puskureita myöten. Muutokset veivät ilmettä raskaampaan suuntaan, eikä ainakaan omaa silmääni miellytä niin paljon kuin kaksi edellistä versiota.

Mahtava Hemi-moottori todettiin liian raskaaksi ja kalliiksi rakentaa, joten se korvattiin 413-kuutiotuumaisella veekasilla, jossa oli edelleen 380 hevosvoimaa. Se oli yksinkertaisempi ja kevyempi, sekä varustettu kiilanmuotoisella palotilalla.

Nämä muutokset kenties himmensivät 300-sarjan loistoa hieman, ja seuraava malli olikin jo täysin uudelleen muotoiltu eikä enää yhtä kaunis. Lopulta Chrysler kävi aakkoset läpi L-kirjaimeen asti (i-kirjainta lukuunottamatta) vuoteen 1965 mennessä. Jokainen niistä pysyi suhteellisen harvinaisena.

Tänään siisteistä 1950-luvun lopun kirjainsarjalaisista joutuu maksamaan vähintään 50 000 dollaria. Kangaskattoisten hinnat voi vielä surutta kertoa kahdella. Suomessa on ainakin yksi avomallinen 300C, ja kuvien valkoisten yksilöiden lisäksi Ahvenanmaalla asustelee yksi vaaleanpunainen 300C Coupé.
 
© Caradise 2015