tiistai 29. huhtikuuta 2014

Rolls-Royce Corniche II

Rolls-Royce Corniche on käsittämättömän iso, kallis, mukava ja ylellinen.


Rolls-Roycen keulamaski lienee automaailman muuttumattomin käsite. Se vie ajatukset antiikin Kreikkaan, jonka julkisten rakennusten päädyt pylväskäytävineen ovat lainanneet juhlalliset muotonsa tähän kaikkein tunnetuimpaan keulakoristeeseen. Katon harjalle on laskeutunut enkeli, Spirit of Extacy, joka on levittänyt siipensä ja nojautunut eteenpäin valmistautuakseen tulevaan lentoonsa maan päällä.

Näin on ollut jo yli sadan vuoden ajan. Heti ensimmäisistä Rolls-Roycen malleista lähtien tämä kulmikas tunnus on suojellut auton jäähdytintä. 1930-luvun Phantom-mallin myötä maskin poikkirivoitus kääntyi pystyyn, jolloin se muistutti entistä paremmin antiikin esikuvaansa. Vaikka maski on ajan mittaan pienentynyt ja suurentunut, se seisoo edelleen, 80 vuotta uudemmassa Phantom-mallissa ryhdikkäästi suorassa kulmassa kohti taivasta todistaen ylellisyydestä johon vain Rolls-Royce pystyy.

Rolls-Royce on aina pyrkinyt valmistamaan autonsa muita paremmaksi, ei väliä paljonko se tulisi maksamaan. Yhtiön asiakkaisiin kuuluu ainoastaan rikkaat ja kuuluisat sekä kuninkaalliset, joille kelpaa vain paras. He vaativat, että auto kulkee ääneti kuin haamu vailla tärinöitä ja pomppuja.

Toisen maailmansodan jälkeen, kun autot alkoivat muovautua kohti nykyisiä muotteja, Rolls-Roycen mallipolitiikka on ollut pitkälti samanlainen vuosikymmenestä toiseen. Eniten valmistettiin neliovisia limusiineja, joista oli tarjolla myös avomalleja kahdella ovella. Coupé-mallit jäivät yksittäiskappaleiksi tai todellisiksi harvinaisuuksiksi.

Corniche-nimi liittyi Rolls-Roycen maineikkaaseen historiaan vuonna 1971. Itse auto ei sinänsä ollut uusi, vaan se oli edelleen Silver Shadowin kaksiovinen versio. Ennen uudelleennimitystä auto tunnettiin juuri kyseessä olevalla nimellä Silver Shadow Fixed Head Coupéna tai Drop Head Coupéna. Näistä DHC oli avattavalla rättikatolla ja FHC kiinteällä peltikatolla.

Cornichesta muodostui poikkeuksellisen pitkäikäinen malli. Kovakattoisen Coupén valmistus lopetettiin neliovisen kanssa samaan aikaan vuonna 1981, mutta avomalli porskutteli pitkälle 1990-luvun puoliväliin. Eli kyseistä korimallia valmistettiin melkein 30 vuotta. Kulmikkaasta Silver Spiritistä ei avomallia tehty.

Seuraava kangaskattoinen Rolls-Royce esiteltiin vuonna 2000, luonnollisesti jälleen Corniche-nimellä. Ulkonäöltään auto muistutti paljon pari vuotta aiemmin esiteltyä neliovista Silver Seraphia. Legendaarisen jäähdyttimen taakse ei kuitenkaan kelpuutettu BMW:n V12-moottoria, vaan klassikoksi muodostunut 6,75-litrainen veekasi. Jättipata ei suinkaan ole vapaastihengittävä, vaan se on sisarmalli Bentley Azuren tavoin ahdettu pienellä turbolla. Voimaa ei kuitenkaan ole yhtä paljon, tässä tapauksessa “riittävä” hevosvoimamäärä on 330. Vääntöä onkin sitten pöyristyttävät 738 Nm.

Yli kaksi ja puoli tonnia syö kuitenkin suorituskykyä, kiihtyvyys nollasta sataan painuu kahdeksaan sekuntiin. Toisaalta on pyhäinhäväistys vinguttaa kumia Rolls-Roycella. (Bentleyllä se olisi siinä rajoilla…) Tällä autolla kuuluu ainoastaan lipua sulavasti. Tekniikka on yleensäkin Rolls-Roycessa ollut aina toissijaista, kunhan sitä voimaa on tuo “riittävästi”. Huomattavasti tärkeämpää on ulkoinen ja erityisesti sisäinen tyyli.

Lempeä jätti


Rolls-Roycet ovat aina olleet isoja, eikä kokoa ole pyritty peittelemään muotoilulla. Lisäksi ne ovat kaikkea muuta kuin virtaviivaisia. Eikä Corniche ole poikkeus.  Avoautolla on pituutta melkein viisi ja puoli metriä, mutta mittasuhteet ovat erittäin onnistuneet. Keula on pysty ja perä muhkea, mutta kokonaisuus näyttää silti sulavalta.

Yksityiskohdat on lainattu pitkälti Silver Seraph -mallista. Lamput ovat sekä edessä että takana pehmeät ja sivistyneen pyöristetyt. Samaa pyöreyttä voi havaita myös korin kaikissa reunoissa ja kulmissa. Yllättävän usein Cornicheen on valittu hempeän vaaleita sävyjä. Harvoin näkee Cornichea mustana edes kuvissa, taivaansinisenä kylläkin.

Sisätiloissa pehmeyttä edustaa ainakin runsas nahan käyttö. Penkit ovat luonnollisesti nahkaa, samoin kojelaudan yläosa ja ovien verhoilu. Suuren koon ansiosta myös tilaa on saatu neljälle henkilölle niin, ettei tarvitse ahdistua naapurin liiallisesta läheisyydestä.

Puulla on henki ja Rolls-Royce väittää antavansa puulle sielun. Mikäpä olisikaan parempi paikka jalopuulle viettää kuoleman jälkeistä elämää kuin Rollsin kojelaudassa tai keskikonsolissa tuhdin lakkakerroksen suojassa. Ylenpalttisen nahan ja jalopuun harmonian viimeistelee pienet, tarkkaan harkitut kromiset yksityiskohdat, kuten mittareiden ja tuuletusaukkojen kehykset. Muovia on pyritty käyttämään mahdollisimman vähän, mutta sitäkin löytyy esimerkiksi katkaisijoista.

Varustelu on luonnollisesti lähes täydellinen. “Lähes” siksi, että Cornicheen ei ole vaivauduttu asentamaan viimeistä huutoa olevia, saksalaisten autotehtaiden suosimia tietoteknisiä hapatuksia, kuten navigaattoria isolla näytöllä. Halukkaat asiakkaat toki saavat sellaisen erikseen pyydettäessä, vaikka jälkiasennettuna. Sama koskee lukemattomia muita toiveita, jolloin vain oma mielikuvitus asettaa rajansa.

Harvinaista herkkua


Rolls-Royce Cornichen toista sukupolvea valmistettiin ainoastaan muutama vuosi, kaikkiaan 374 yksilöä. Olen saanut havaintoja jopa kahdesta yksilöstä Suomenmaassa. Kuvien viininpunainen RR-13 on kuvattu vuosia sitten Classic Sportscar Concours D'Elegance -tapahtumassa Turun Harjattulassa. Toisen olen bongannut Lauttasaaressa entisen työpaikkani vieressä. Se on tuotu Amerikasta ja on väriltään haalea beige.

Uutena tämä ökyavo maksoi reilut kymmenen vuotta sitten yli 750 000 €! Corniche olisi siis hankittava ulkomailta, jos satut olemaan aikeissa ostaa sellaisen, joko Saksasta tai Yhdysvalloista. Hinnat pyörivät noin 150 000 eurossa tai dollarissa plus verot plus henkivartijat kuljetuksen ajaksi. Olisipa se ainakin persoonallisempi vaihtoehto isolle huvipurrelle tai kesämökille Turun saaristossa...
 
© Caradise 2014

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Lamborghini Jarama

Jarama on viimeinen Lamborghinin valmistama etumoottorinen urheiluauto.


Ferruccio Lamborghini valmisti 1950-luvulla vielä lähinnä traktoreita. Tämä bisnes menestyi kuitenkin sen verran hyvin, että liikemies pystyi hankkimaan itselleen lähellä tuotetun eksoottisen urheiluauton, V12-moottorisen Ferrarin. Hän ei ollut alkuunkaan tyytyväinen autonsa toimintaan, ja haukkui sen pystyyn henkilökohtaisesti Enzo Ferrarille. Kun Enzo puolestaan halveksi Ferruccion insinööritaitoja, hän päätti rakentaa oman urheiluauton, joka olisi hyvin lähellä maranellolaista kilpailijaansa.

Vuonna 1964 myyntiin tuli 350 GT, joka oli hyvin paljon Ferrarin kaltainen. Siinä oli luonnollisesti V12-moottori, aluksi 3,5-litraisena, joka myöhemmin laajennettiin nelilitraiseksi. Niitä valmistettiin muutamia satoja neljän vuoden ajan. Pari vuotta 350 GT:n jälkeen Lamborghini teki sensaation esittelemällä ehkä maailman ensimmäisen keskimoottorisen superauton, Miuran. V12-moottori oli sama kuin 400 GT:ssä, mutta tietysti tehokkaampana. Vuonna 1968 400 GT korvattiin Islerolla sekä tilavammalla Espadalla. Niissäkin oli 3929-kuutioinen V12.

USA:n turvamääräysten tiukentuessa Islero korvattiin pian uudella mallilla. Espadan alustasta pätkäistiin mojovat 27 senttiä pois, ja sen pohjalle Marcello Gandini loi hyvin kulmikkaan ja raskaan oloisen korin. Uusi Jarama esiteltiin Geneven autonäyttelyssä 1970.

Raskas se oli muutenkin, yli 1500 kiloa ei nykyaikana kuulosta paljolta, mutta aikanaan se oli todella painava. Tuttu nelilitrainen kone vei Jaramaa kuitenkin liukkaasti: huippunopeus oli lähes 250 km/h! 400 GT -mallin teho oli 350 hevosvoimaa. Nimi Jarama tulee espanjalaiselta alueelta, jolla kasvatettiin taisteluhärkiä. Lieneekö sattumaa, että F1-rata Madridin lähellä on saman niminen.

1970-luvulla autojen muotoilu muuttui kulmikkaammaksi, ja Jaraman tyyli on erinomainen esimerkki ajan muodista. Korin kulmikkuus korostaa auton leveyttä, ja akselivälin ollessa todella lyhyt mittasuhteet ovat poikkeukselliset. Nelivalot on puolittain piilotettu poistaittuvien palasten alle, mikä madaltaa keulan ilmettä. Konepellin molemmissa reunoissa on NACA-tyyliset ilmanottoaukot, ja ilman poisto tapahtuu kylkien aukoista. Perä on terävä, ja nelikulmaisten valojen alla huomion vie pitkälle ulottuvat tuplaputket. Kokonaisuudessa on hämmästyttävän paljon samaa kuin kilpailevassa Iso Lele -mallissa. Kieltämättä Jarama
ei ole niitä kauneimpia italialaisia luomuksia.

Kenties tästä johtuen Jarama ei koskaan myynyt kovin hyvin. Lamborghinin mallisto oli muutenkin yllättävän laaja tultaessa 1970-luvulle. V12-malleja oli kolme, ja neljännessä oli pienempi V8, kaikki kuitenkin oikeasti urheiluautoja. Näin ollen Jarama oli heti ensiesittelystään jonkinlainen väliinputoaja. Ykköspolven autoja tehtiin kolmen vuoden ajan vain 177 kappaletta.

Myös laatuongelmat vaikuttivat myyntilukemiin, joista useampia korjattiin 400 GTS -versiossa. Sisustusta ehostettiin monelta osin, etenkin kojelautaa. Esimerkiksi ilmastointi uusittiin täysin ja puupanelointi vaihtui alumiiniin. Ulkopuolelta GTS-mallin tunnistaa leveästä ja matalasta scoop-reiästä konepellissä. Takaosassa oleva S-tunnus näyttää salamalta.

Legendaarista moottoria viriteltiin taas lisää. Nyt siitä taiottiin 15 hevosvoimaa lisää. Puristussuhteet ja kuusi kaksikurkkuista Weberin kaasutinta pysyivät kuitenkin ennallaan. Tämä nosti huippunopeuden 260 kilometriin tunnissa, ja pitävillä pyörillä Jarama kiihtyi sataseen alle kuudessa sekunnissa. Myös varustevalikoimaa paranneltiin. Muutamiin autoihin asennettiin kaksiosainen kattoluukku, joka teki Jaramasta melkein targa-mallisen. Vielä harvinaisemmaksi jäi Chryslerin kolmivaihteinen TorqueFlite-automaatti.

Lamborghini alkoi kärsiä pahoista rahoitusongelmista 1970-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Viimeiset etumoottoriset Lambot, siis Jaramat ja Espadat, saatiin valmiiksi lopulta vasta vuonna 1978. Sen jälkeen mallisto supistui puoleen, eikä täysin uusia malleja Countachin ja Jalpan seuraksi tullut kymmeneen vuoteen. 400 GTS-mallin valmistusmäärä jäi 150 yksilöön.

Suomeenkin on sentään eksynyt yksi Jarama. Olen bongannut tämän 70-luvulle tyypillisen myrkynvihreän yksilön useammassakin näyttelyssä. Vuosimallin 1971 400 GT on tuotu Suomeen syksyllä 2007. Classic Motor Showssa 2012 se oli näytillä Triangle Motorin osastolla, joten silläkin lienee jotain tekemistä Jaraman moitteettomassa uudenveroisessa nykykunnossa.

Tällaisen arvo on jo noussut yli 100 000 €. Euroopasta tai Amerikasta voi vielä löytää Jaraman sen allekin, mutta kunto lienee silloin paljon heikompi. Hinnat tuskin kuitenkaan enää laskevat, joten Lamborghini Jarama toimii loistavana sijoitusautona. Kauniimpiakin GT-autoja 1970-luvulla tehtiin, mutta harvassa niistä on näin upeasti soiva, tehokas ja herkkä V12-moottori.
 
© Caradise 2014


maanantai 21. huhtikuuta 2014

American Car Show

Aina pääsiäisenä järjestettävä American Car Show on monille muodostunut perinteiseksi kauden aloitustapahtumaksi. Näköjään myös minulle, sillä tämä on nyt kymmenes kerta putkeen. Eikä ACS näköjään muuksi muutu vuosien saatossa.

Helsingin messukeskus oli tuttuun tapaan jaettu kahteen osaan: jenkit päähallissa ja tuning-autot toisella puolella. Uusi 7-halli lojui tyhjillään, olisihan sinnekin voinut jotain laittaa. Yksi piirre on vallannut alaa näyttelyssä jo useita vuosia. NS. krääsäosastoja on entistä enemmän ja ne tuntuvat tunkevan hallin reunoilta yhä tukevammin kohti keskustaa. Osa niistä toki liittyy vahvasti harrasteautoiluun, toiset eivät sitten mitenkään...

Mutta autoihin! Ainahan täältä jotain uutuuksiakin tulee bongattua. Tuning-puolella ei ollut oikeastaan mitään ihmeellistä, paljon tarroja joka autossa. Hienoin taisi olla CE-Mese, joka oli esillä jo pari vuotta sitten. Myös Volvo-kaksikko oli rakennettu rohkeasti ja hyvällä maulla.

Amerikan puolella yksi teemoista oli 50 vuotta täyttävä Ford Mustang. Niitä oli paikalla useampi tyylikäs yksilö. Samoin muita muskeleita kaikilta aikakausilta, mm. vironkilpinen uusikorinen Corvette C7. Muutenkin virolaisia harrasteautoja oli jo useampia kappaleita.

Vanhemmissa vuosikerroissa oli myös poikkeuksellisia yksilöitä. Nykyään harvinaisia 1950-luvun avoautoja oli hämmästyttävän monelta merkiltä: Buickia, Cadillaceja, Chevroletia, Chrysleriä, Fordia, Packardia ja Plymouthia. 1930-luvun edustajina ei tyydytty pelkästään rankasti muunneltuihin rodeihin, vaan paikalla oli muutama upea alkuperäishenkinen yksilö, mahtavimpina Lincolnin ja Cadillacin Coupe-mallit.

MC Heavenistä maininnan arvoinen oli täysin itse tehty valkoinen "Grand Canyon". Tällaisia ei oikein Suomessa tahdo saada kilpiin, tämäkin oli Viron rekisterissä. Muitakin rakennustaidon näytteitä oli, esimerkiksi mönkijän osista taiteiltu minirodi, tai moottoroitu wc-pönttö!

Jotenkin tunnelma oli maanantaina rauhallisempi kuin yleensä. Basso ei hakannut juuri ollenkaan, eikä kuulutuksetkaan häirinnyt. Yleisöä kyllä oli, muttei koskaan "häiriöksi" asti. Näyttää vahvasti siltä, että autokansa ei enää jaksa innostua ökykalliin messukeskuksen lippuhinnoista, ja suuri yleisö on ehkä suuntautumassa pienempiin paikallisiin tapahtumiin, jotka ovat pikku hiljaa lisääntymässä.

© Caradise 2014