Kun palkattu kuljettaja avaa Audi A8:n massiivisen takaoven, moni kyytiläinen kenties toivoisi pääsevänsä itse rattiin.
Pidennetty A8 kelvannee useimmille ulkomaalaisille yritysvierailijoille. Tukevan ja hyvin pitkän takaoven tömähtäessä kiinni on helppo sulkeutua katalan maailman ja pakkaskelin ulkopuolelle. Toisille tavallinen taksikyyti on kallista luksusta, joillekin kelpaa vain täysin stressitön kulkupeli, ja mielellään kuljettajalla varustettuna.
Monikansallisen yrityksen johtoportaan jäsenellä on niin monta rautaa tulessa, ettei hän ehdi keskittyä vaaleanruskean nahkapenkin sähkösäätöihin tai loputtomaan jalkatilaan. Sen tähden meitä kiinnostaa miltä kuljettajasta tuntuu. Sillä A8:n etuistuimelta löytyy rutkasti enemmän sähköllä säädettäviä ominaisuuksia kuin takaa. Oikealla takana istuva pystyy sentään säätämään edessään olevan istuimen etäisyyttä.
Etuistuin liikkuu nappien avulla luonnollisesti pituus- ja korkeussuunnassa, ja istuinosan pituutta voidaan säätää. Selkänoja taittuu kahdesta kohdasta, samoin ristiselän tuki. Turvavyön korkeuskin säätyy sähköllä. Samat säädöt on tarjolla myös apukuskille. Oven alareunan salalokeroon kätkeytyy muistipaikat neljälle eri kuljettajalle. Myös ohjauspyörän sijaintia ohjataan sähköllä, ja vieläpä niin, että otettaessa virta-avain pois ratti nousee yläasentoonsa. Kaikki tämä vain siksi, ettei kuljettaja rasittuisi liikaa.
Keskikonsolin näyttö nousee esiin laittamalla virrat päälle. Täältä ohjataan melkeinpä kaikkea autoon liittyvää, radiosta ilmajousituksen säätöihin. Muutaman tunnin näpräämisellä lähes kaiken saa toimimaan automaattisesti. Ainoastaan luukut ja kaksiosainen keskikyynärnoja ei toimi sähköllä.
Tilaa on hurjasti joka puolella. Hansikaslokerossa sijaitsevaa CD-vaihtajaa joutuu oikein kurottelemaan. Jo pikkuveli A6 tuntuu todella tilavalta, ja A8 on luonnollisesti vielä asteen verran suurempi. Takana tilaa on ylenpalttisesti. L-malli on 13 senttiä vakiomallia pidempi, ja tämä ylimääräinen pätkä on kokonaisuudessaan takajalkatilojen kohdalla. Myös pääntila riittää hattupäisillekin. Kontti on samaa kokoluokkaa kuin A6:ssa, mutta hankalampi käyttää, sillä pohja ei ole täysin tasainen. Sähköllä avautuva takaluukun kansi on itsestäänselvyys.
Virta-avain on yllättäen ”vanhanaikaisempi” kuin esimerkiksi A5:ssa. Johtunee varmaan siitä, että toisen polven A8 esiteltiin jo vuonna 2002. Uudistetun maskin iso kasi sai vuonna 2005 ja modernit led-takavalot 2007. Ykköspolven tavoin A8:ssa on säilytetty täysin alumiininen ASF-kori. Silti se on noin neljännestonnin raskaampi kuin A6 eli melkein yhtä paljon kuin S-mersun ja 700-sarjalaisen vastaavat.
Kovasen edustuskäytössä palvelleen A8:n moottori on sama kuin osassa niiden A6:ssakin aikoinaan oli, eli kolmelitrainen diesel, josta irtoaa runsaat 230 hevosvoimaa. A6 on tuolla moottorilla jopa ärhäkkä, ja oli hyvin mielenkiintoista nähdä mihin se paksummassa A8:ssa pystyisi.
Laatikot ovat molemmissa samat Tiptronic-tyyppiset automaatit. A8:ssa se on paremmin hienosäädetty ja lisäksi käteviksi osoittautuneilla formulamallisilla läpillä varustettu. Kun A6:n laatikko vaihtaa kiihdytyksissä liian herkästi pienemmälle, A8 vaihtaa huomaamattomammin. Silti hidastettaessa molemmat laatikot pitävät kolmosen päällä tyhjäkäynnillä, mikä on liian nopea vauhti useimpiin ruuhkatilanteisiin, ja tästä seurauksena on ikään kuin seisottava jatkuvasti jarrulla. Onneksi pykäliä voi pienentää itsekin. A8:ssa myös käsinvaihto tapahtuu sulavammin mutta edelleen turhan pitkällä viiveellä.
Kolmelitrainen TDI-kone on osoittautunut erittäin päteväksi A6:n keulalla, varsinkin verrattuna hieman pienempään 2,7-litraiseen. Vaikka tehoero moottoreissa on lähes 50 hevosvoimaa, kolmelitrainen kuluttaa noin litran vähemmän kuin 2.7 TDI. Kolmelitrainen vastaa kaasuun ja kiihtyy huomattavasti paremmin, joten isompaa voi ajella huoletta pintakaasulla, joka säästää kulutuksessa.
Näillä eväin 3.0 TDI on myös riittävä vaihtoehto isompaan A8:in. Suuremman massan huomaa välittömästi, mutta silti puhti ei lopu missään tilanteessa. Kun runttaa kaasua oikein syvälle lattiaan, niin meno muuttuu jopa hyökkääväksi. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos samaan aikaan herrat takapenkillä pitävät kuljettajalle ilmaista luentoa kansainvälisen rahaliikenteen nykytilasta.
Vasta kun johtajille on avattu ovet hotellin edessä ja poistuttu paikalta, voidaan ilmajousituksen säädöt asettaa Dynamic-asentoon. Tällöin auto laskee pari senttiä ja kulku muuttuu pykälän verran tanakammaksi ja vakaammaksi. Comfort-asennossa meno on jossain määrin huojuvaa, mutta aina äärettömän mukavaa. Terävissä töyssyissä renkaiden kumahdus kuuluu sisälle, mutta isku ei tunnu takapuolessa asti, vaan saa Audin lievään keinuntaan. Adaptive Air Suspension –järjestelmästä löytyy myös asento Lift, joka nostaa autoa korkeammalle. Hyödyllinen varsinkin ennätyslumisen talven aikaan.
Mutkateillä ei talviliukkaista johtuen oikein pystynyt arvioimaan auton urheilullisuutta. Sport-asennossa Tiptronic pitää vaihteen välillä turhankin korkeana ja iso ja painava A8 reagoi kaasuun herkästi. ESP:n saa helposti pois kojelaudan napista, jolloin myös luistelu onnistuu. Tosin vauhtia pitää olla ja paljon, sillä auto on iso, ja neljä vetävää kitkarengasta pitää erittäin hyvin. Tällöin mutkatiet saattavat käydä todella, todella ahtaiksi.
Parhaimmillaan A8 on kuitenkin moottoriteiden ohituskaistalla. Suomen talvessa ajettava satasen tai sadankympin vauhti ei tunnu yhtään missään, olipa keli mikä tahansa. Kun on kuivaa, tuplavauhti tuntuisi oikein leppoisalta vauhdilta. No, ainakin kulutuslukemat pysyvät nätteinä. Jonkin verran kaupunkipyörimistä, pari kenttävetoa ja matka Porvooseen ja takaisin sai Audin keskikulutuksen ajotietokoneen mukaan sinne 8,5 paikkoihin. Tuskin ahdistaa ketään, jolla on varaa A8:in. A6 olisi tyytynyt samalla koneella arviolta puoli litraa vähempään.
Aluksi epäilin, että ainoastaan alimittaiselta kuulostava moottori voisi viedä pois yhden kappaleen A8:n viiden tähden tuloksesta, mutta on myönnettävä, että myös kuusisylinterinen kone kelpaa isoon kasiin. Se on riittävän tehokas, eikä kuluta liikoja - ihan kuin sillä olisi jotain merkitystä tässä koko- ja hintaluokassa...
Tämä kaikki tekee nelivetoisesta, pidennetystä diesel-kasista erittäin viimeistellyn, laadukkaan ja kaikin puolin täydellisen kulkupelin. Kovin sporttinen se ei ulkonäöstä huolimatta ole, ja varsinkin näillä varusteilla tarkoitettu ennemminkin oikealla takana matkaavalle päällikölle, kuin kuljettajalle. Jos haluat itse ajella A8:llasi, suosittelemme lämpimästi jumalaisilla pakoäänillä varustettua S8-versiota.
Kovasen entinen A8 on muuten tällä hetkellä myytävänä Nettiautossa.
© Caradise 2014 |